Turn the TV - OFF.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

Εισαγωγή στην παραπληροφόρηση (Κίτρινος Τύπος - Τσόντες στη Βουλή)

Ως «κίτρινος τύπος» ορίζεται η «προκλητική προβολή και παρουσίαση στον τύπο θεμάτων που εξάπτουν την περιέργεια του κοινού» [1]. Άξιος του τίτλου του, ο πάντα φίλερις Μάκης Τριανταφυλλόπουλος παρουσίασε χτες (08/10/2007) στην εκπομπή του, ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, ένα ρεπορτάζ σχετικά με την ύπαρξη πορνογραφικού υλικού στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Βουλής. Το θέμα και ακούγεται προκλητικό και εξάπτει την περιέργεια, αλλά παρουσιάστηκε ολοκληρωτικά διαστρεβλωμένο εξ αιτίας της επιπόλαιας και επιφανειακής έρευνας που υλοποιήθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα.

Στην ιστοσελίδα της Βουλής (http://www.parliament.gr/) στον τομέα των Συνδέσμων, στην υποκατηγορία των Οργανισμών υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας σύνδεσμος που οδηγεί στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (http://www.elta.gr). Μέχρι πρότινος, ο σύνδεσμος αυτός δεν έδειχνε στην επίσημη σελίδα των ΕΛΤΑ αλλά στη λάθος διεύθυνση http://www.orfeasnet.gr/elta/post.htm. Αφού γνωστοποιήθηκε το λάθος στους υπεύθυνους της σελίδας GreekGeeks (http://www.greekgeeks.gr), αυτό διορθώθηκε (αν και για την ώρα μπορείτε να το δείτε ακόμη στο Google [2]).

Αυτά είναι τα γεγονότα και από μόνα τους δεν είναι «αρκετά» ώστε να αποτελέσουν θέμα. Το θέμα «δημιουργείται» αν μετά από δύο κλικ μέσα στη σελίδα της λάθος διεύθυνσης, μπορεί κάποιος να βρεθεί σε μία άλλη σελίδα η οποία πουλάει ερωτικό υλικό. Τα πως και τα γιατί παραλείφθηκαν διακριτικά αφήνοντας το μέσο πολίτη να νομίζει ότι βρέθηκε πορνογραφικό περιεχόμενο μέσα στην ιστοσελίδα της Βουλής. Και αυτό λέγεται παραπληροφόρηση.

Τι έχει όντως συμβεί: Το 1997 μία εταιρία στην Αλεξανδρούπολη με τίτλο “Graph Computer Systems” ξεκίνησε να παρέχει υπηρεσίες Internet έχοντας ως επίσημη ιστοσελίδα της τη διεύθυνση http://www.orfeasnet.gr. Όσο ήταν ενεργή, η Orfeasnet είχε αναλάβει την υλοποίηση ιστοσελίδων πάνω σε διάφορα θέματα, ένα εκ των οποίων ήταν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Υπάρχει καταγεγραμμένη καταχώρηση [3] όπου φαίνεται πως, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 1999 και μετά, στη διεύθυνση http://www.orfeasnet.gr/elta/post.htm υπήρχε μία σελίδα σχετική με τα τέλη, τα γραμματόσημα και κάποιες άλλες υπηρεσίες των ταχυδρομείων της Ελλάδας. Δεδομένου του ότι η επίσημη σελίδα των ΕΛΤΑ δημιουργήθηκε μετά το 2003, όποιος ήθελε να αναφερθεί εκείνη την περίοδο στα ταχυδρομεία της χώρας μας, χρησιμοποιούσε αυτό τον σύνδεσμο.

Η εν λόγω εταιρία έκλεισε την ιστοσελίδα της το 2003 και μαζί της εξαφανίστηκαν από το Διαδίκτυο όλες οι σελίδες που φιλοξενούσε στο χώρο της. Σιγά – σιγά οι σύνδεσμοι που οδηγούσαν εκεί άλλαξαν και ανανεώθηκαν ώστε να μη δείχνουν στο κενό. Παρόλα αυτά, κάποιος παρατήρησε πως υπήρχαν ακόμη πολλοί σύνδεσμοι που οδηγούσαν στη διεύθυνση αυτή παρόλο που δεν υπήρχε κάτι εκεί και έτσι το 2006 η σελίδα orfeasnet.gr κάνει πάλι την εμφάνιση της προωθώντας απλά διαφημιστικό υλικό από την Sedo.

Η Sedo είναι μία ξένη διαφημιστική εταιρία που μισθώνει ονόματα κενών, μεν, σελίδων, οι οποίες παρόλα αυτά δέχονται επισκέψεις κατά τύχη (π.χ. έξυπνο όνομα ή ξεχασμένοι σύνδεσμοι) και βγάζει λεφτά από τις διαφημίσεις που προβάλει εκεί. Αξίζει να σημειωθεί πως έως τώρα έχει «κυριεύσει» περίπου 20.000 ιστοσελίδες του Ελληνικού χώρου (π.χ. economy.gr, isdn.gr, guitar.gr κ.α.) και αμέτρητες του εξωτερικού.

Από τις 29/11/2006 έως σήμερα, όποιος πατούσε τον παλαιό σύνδεσμο των ΕΛΤΑ, βρισκόταν να κοιτάει απλά διαφημιστικό υλικό. Για παράδειγμα, η σελίδα του Εργαστηρίου Γενικής Χημικής Τεχνολογίας [4] στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που ανανεώθηκε τελευταία φορά το 2002 (πριν πέσει το αυθεντικό orfeasnet) αναφέρεται ακόμη σε αυτή την παλιά διεύθυνση στον τομέα των συνδέσεων. Το ίδιο κάνουν και αρκετές άλλες σελίδες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού (π.χ. εκείνη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας [5]).

Η απορία που παραμένει είναι από που προκύπτει το πορνογραφικό υλικό που αναφέρθηκε; Η Sedo «έξυπνα» έχει βάλει στις κατακτημένες σελίδες με τις περισσότερες επισκέψεις, όπως το orfeasnet.gr (ή τα joke.gr, weekend.gr, omogenia.gr κ.α.) και την επιλογή για “Adult” διαφημίσεις, εκείνες δηλαδή που αφορούν ενήλικες. Ανάλογα με το από ποια χώρα μπαίνει ο κάθε χρήστης, βλέπει, εφόσον το επιλέξει, τις πιο ταιριαστές διαφημίσεις περιεχομένου για ενήλικες (π.χ. sex shops μέσω Διαδικτύου ή websites γνωριμιών). Προφανώς, εφόσον κάποιος επιλέξει τον τομέα Adult, στους συνδέσμους που ακολουθούν δεν περιμένει να δει μελισσούλες και λουλουδάκια αλλά ημίγυμνες φωτογραφίες που προωθούν τα προϊόντα της εκάστοτε σελίδας. Αυτό φυσικά ουδεμία σχέση έχει με την ιστοσελίδα που τον οδήγησε εκεί καθότι έχει πλέον φύγει από τη διεύθυνσή της και είναι σε κάποια άλλη σελίδα άσχετη με την προηγούμενη.

Γιατί όμως έγινε αυτή η αναφορά σε λάθος διεύθυνση στην ιστοσελίδα της Βουλής; Αν βασιστούμε πάνω στα στοιχεία από τις καταγεγραμμένες σελίδες [6], βλέπουμε πως ο παλιός (πλέον λάθος) σύνδεσμος προς τα ΕΛΤΑ χρησιμοποιείται στη σελίδα της Βουλής από τα πρώτα χρόνια ύπαρξής της (κάπου μεταξύ 1999 και 2000) και κληροδοτείται στους GreekGeeks οι οποίοι ανέλαβαν το σχεδιασμό το καλοκαίρι του 2002. Εκείνη την περίοδο ο σύνδεσμος είναι ακόμη λειτουργικός αλλά παρόλο που το 2003 παύει να ισχύει, κανείς δεν το συνειδητοποιεί έως τον Ιούνιο του 2007.

Άρα, από τον Νοέμβριο του 2006 μέχρι φέτος το καλοκαίρι, οι χρήστες που έμπαιναν στους συνδέσμους προς οργανισμούς στην σελίδα της Βουλής και πατούσαν τα ΕΛΤΑ, οδηγούνταν στην διαφημιστική ιστοσελίδα της Sedo. Αν από εκεί και πέρα οι ίδιοι επέλεγαν να πατήσουν (ανάμεσα στις εκατοντάδες επιλογές) τις διαφημίσεις που αφορούσαν ενήλικες, τότε θα έβρισκαν τη λίστα με τις σελίδες ερωτικού περιεχομένου που διαφημίζονταν στη Sedo και, αν ήθελαν, μπορούσαν να τις επισκεφτούν.

Ο λόγος που τονίζεται η λέξη «επιλογή» είναι επειδή μπορεί όντως να υπήρχαν διαφημίσεις στη λάθος σελίδα αντί για εκείνο που θα περίμενε ο χρήστης, αλλά από εκεί και πέρα οι ερωτικές σελίδες ήταν απλά μία υπο-επιλογή και για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζονταν δύο – τουλάχιστον – αποφασιστικά κλικ. Ο οποιοσδήποτε χρήστης με το που έμπαινε σε αυτή τη σελίδα και έβλεπε πως εκεί δεν υπήρχε η ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ, το λογικό θα ήταν να φύγει. Αν παρόλα αυτά έμενε και μάλιστα επέλεγε τη λέξη “Adult” τότε σίγουρα ΔΕΝ έψαχνε να βρει τις τρέχουσες σειρές γραμματοσήμων, άρα παύει να έχει το ακαταλόγιστο, κάτι το οποίο προσπάθησε να περάσει ο χτεσινός «Κίτρινος Τύπος».

Κάποιος θα περίμενε από μία εκπομπή που στο παρελθόν έχει επηρεάσει κυβερνήσεις και πολιτικά δρώμενα, να προσέχει περισσότερο τι βγαίνει να πει μπροστά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ακόμη και αν δεν έκανε την έρευνα ο ίδιος ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, βάζει το όνομά του (και το κύρος του), αναλαμβάνοντας κάθε ευθύνη για όσα δηλώνονταιεικάζονται). Αν δεν έχετε κάποιο σοβαρό θέμα να θίξετε, καλύτερα τραγουδήστε.

[1]
http://www.google.gr/search?hl=en&q=%22%CE%BA%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82+%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%82%22+%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

[2]
http://216.239.59.104/search?q=cache:0n92zCo824wJ:www.parliament.gr/english/syndesmoi/Links.asp%3FLinkTypeID%3D17+site:www.parliament.gr+elta&hl=el&ct=clnk&cd=8&gl=gr

[3]
http://web.archive.org/web/20010421050406/www.orfeasnet.gr/ELTA/POST.htm

[4]
http://www.cheng.auth.gr/cpel/links.html

[5]
http://www.greekconsulate.org.au/catalog.php?id=219

[6]
http://web.archive.org/web/*/http:/www.parliament.gr

7 σχόλια:

Anastasios είπε...

Πέτυχα κι εγώ το εν λόγω «εύρημα» του «Κίτρινου Τύπου», γέλασα πολύ με όσα ακούγονταν, αλλά και αγανάκτησα για την παραπληροφόρηση. Μα τόσο άσχετοι περί Διαδικτύου οι δημοσιογράφοι που έκαναν την «έρευνα»; Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν κανέναν πιο σχετικό; Αν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου περί ασχετοσύνης (κάποιων εκ των δημοσιογράφων, όχι των καλεσμένων της εκπομπής που πέταγαν τις μπαρούφες!), μια και δεν παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία (έπρεπε μόνος σου να επιλέξεις τη σελίδα Adult στη διαφημιστική σελίδα, και στη συνέχεια να επισκεφτείς το τσοντο-site της επιλογής σου).

Το σχολίασα στο blog μου (Είναι το site της Βουλής ροζ;), αλλά εσύ το έχεις αναλύσει περισσότερο.

Υ.Γ. Βλέπω ότι σου έκανα ποδαρικό, καλορίζικο λοιπόν το ιστολόγιο!

Ανώνυμος είπε...

Aπο αυτές τις μαλακίες και την ασχετη λεγόμενη διωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος εχουν κατασταφεί ανθρωποι...χωρίς να εχουν σχεση με τους ανωμαλίαριδες και λοιπους ...αλλα αφου βάλανε την ΔΡΟΥΖΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΥΠΟΘΑΛΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΩΜΑΛΙΑ... ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ...

Ανώνυμος είπε...

giati mas paraksenevei to xthesino "commedia dell’arte"?

afou o Dimosiografos kai oi omoioi tou einai idi katoxoi didaktorikon titlon:

- stin poiniki dikonomia
- sto diethnes dikaio, diplomatia, gaiostratigiki
- sta oikonomika
- sti mixanologia, (aero)naupigiki
- stin iatriki
- sti filosofia, filologia, istoria
- sti meteorologia
- stin nausiploia, aeroploia
- sti dasopirosvesi
- kai en genei se opoiadipote akatasxeti bourdologia,

tora "apeiloun" kai me Master stin Pliroforiki kai stis diadiktiakes technologies.

Ola sto bwmo tis tiletheasis kai tis dimiourgias entiposewn. I apolyti thlipsi.

"I imimatheia einai i mitera tis tileoptikis patatas".
Confucius, 510 p.X.

Ανώνυμος είπε...

index

Η orfeasnet.gr ΔΕΝ ΕΧΕΙ καμία απολύτως σχέση με την "ΓΚΡΗΣ ΕΙΤΣ ΤΙ ΤΙ ΠΙ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ" που έχει κατοχυρώσει το domain.
Μάλιστα δε η εταιρία αυτή παρέχει υπηρεσίες πρόσβασης και διαδικτύου παρανόμως αφού η άδειά της είναι μόνο για audiotex (090 για τους λιγότερο σχετικούς).

Το θέμα ερευνάται από την ΕΕΤΤ επί 3μηνο τουλάχιστον.

VG
bloopers

fotis είπε...

@ K

Η Sedo είναι μία ξένη διαφημιστική εταιρία που μισθώνει ονόματα κενών, μεν, σελίδων, οι οποίες παρόλα αυτά δέχονται επισκέψεις κατά τύχη (π.χ. έξυπνο όνομα ή ξεχασμένοι σύνδεσμοι) και βγάζει λεφτά από τις διαφημίσεις που προβάλει εκεί. Αξίζει να σημειωθεί πως έως τώρα έχει «κυριεύσει» περίπου 20.000 ιστοσελίδες του Ελληνικού χώρου (π.χ. economy.gr, isdn.gr, guitar.gr κ.α.) και αμέτρητες του εξωτερικού.



Η Sedo δεν έχει κυριεύσει 20,000 ιστοσελίδες επειδή είναι διαφημιστική εταιρεία.

Η Sedo είναι απλά ένα παγκόσμιο παζάρι domain names, στο οποίο υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες που δραστηριοποιούνται (όπως η αφεντιά μου).

Όταν το domain name είναι inactive (δεν έχει περιεχόμενο), τότε η Sedo σε συνεργασία με το Google, δημιουργούν πάνω στο κενό domain name, μια σελίδα με διαφημιστικά links (ονομάζεται domain parking).

Δεν υπερασπίζομαι την εταιρεία, απλά ξεκαθαρίζω το συγκεκριμένο κομμάτι, γιατί το άρθρο σου είναι πολύ λεπτομερές (και σωστό), και υπάρχουν δημοσιογράφοι, που στη προσπάθεια τους να δημιουργήσουν είδηση (όπως ο Κίτρινος Τύπος), είναι ικανοί να αρχίσουν να γράφουν ότι οι Γερμανοί της Sedo, έχουν αρχίσει και "αγοράζουν τα ελληνικά domains" και "έχουν πάρει τα καλύτερα", και μπλα, μπλα, μπλα...

I hope u get my point! ;o)


@ VG

σε ποιά εταιρεία αναφέρεσαι όταν λες... Μάλιστα δε η εταιρία αυτή παρέχει υπηρεσίες πρόσβασης και διαδικτύου παρανόμως αφού η άδειά της είναι μόνο για audiotex?

Στην Orfeasnet ή στην Greece HTTP?

Γιατί οι δεύτεροι στο Whois, εμφανίζονται ως Registrars, οπότε δεν βλέπω γιατί φταίνε σε κάτι. Εκτός, αν ξέρεις κάτι παραπάνω..

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ναι. Εξαιρετική ανάλυση.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε στην ΕΕΤΤ τι εστί γρης ειτς τι τι πι.

090 είναι (βάσει της αδείας της)